Parallel aan de expositie Geef acht! De ontwikkeling van het militaire genre in de negentiende eeuw in het Haags Gemeentemuseum (23 december 2006 – 9 april 2007), organiseerde het Louis Couperus Museum een tentoonstelling over de reflectie van Den Haag als garnizoensstad in leven en werk van Louis Couperus.
Den Haag is de enige stad in Nederland met een belangrijke militaire geschiedenis. In de negentiende eeuw huisvestte de Archipel- en Willemsparkbuurt drie kazernes: de Alexander-, de Oranje- en de Frederikkazerne. Leven en werk van Louis Couperus zijn nauw verbonden met de militaire aanwezigheid in de wijk waar hij woonde. Louis Couperus werd geboren aan de Mauritskade op de hoek van het huidige Louis Couperusplein, waar toentertijd de Oranjekazerne gevestigd was. Later woonde hij aan het Nassauplein, waarachter zich het Alexanderveld bevond, oefenterrein voor de militairen uit de nabij gelegen Alexanderkazerne. Zijn goede jeugdvriend, jonkheer Johan Ram, was eerste luitenant bij het regiment Grenadiers en Jagers. In Couperus’ werk komt het militaire beroep veelvuldig aan de orde. Wij hoeven slechts te denken aan personages als ritmeester Gerrit uit De boeken der kleine zielen of baron Brox, officier der huzaren, uit Langs lijnen der geleidelijkheid.
De tentoonstelling toonde schilderijen, prenten en gravures van de drie grote Haagse kazernes, en van het militaire leven van rond 1900. De optochten en de oefeningen van de Haagse militairen zijn goed geïllustreerd en gedocumenteerd, o.a. door Jan Hoynck van Papendrecht. De expositie werd aangevuld met artefacten van het militaire leven rond 1900. Persoonlijke documenten van en over Couperus completeerden de tentoonstelling.
De tentoonstelling en de bijbehorende catalogus werden samengesteld door Caroline de Westenholz
Deze tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij een financiële bijdrage van de Gemeente Den Haag.