Een schenking uit de familie Baud, was de aanleiding voor deze wintertentoonstelling in het Louis Couperus Museum. De gift bestond uit een drietal programma’s voor amateur toneelvoorstellingen en tableaux vivants die zijn opgevoerd in de jaren 1880. Louis Couperus en zijn nichtjes Elisabeth en Minta Baud waren acteurs in deze in familiekring opgevoerde voorstellingen; Couperus was in zeker één geval ‘directeur’ en ‘regisseur’ ervan. Het zijn unieke documenten die nog niet eerder aan het publiek zijn vertoond.
Louis Couperus was, in de woorden van zijn biograaf Frédéric Bastet, ‘een theaterdier’. Hij was graag operazanger geworden, en van jongsaf aan deed hij ook graag mee aan de in gezins- en vriendenkring georganiseerde familieconcerten. Later ging hij daadwerkelijk het toneel op met de vele voordrachten die hij hield uit eigen werk.
Couperus heeft zelf weinig voor het toneel geschreven. Des te meer is zijn werk in de loop der jaren bewerkt voor toneel, film en zelfs opera. De expositie besteedde aandacht aan beide aspecten: Couperus’ eigen verrichtingen op de planken, en de vele interpretaties van zijn boeken op toneel en witte doek. Een reconstructie van een van de tableaux ‘vivants’ uit de genoemde programma’s vond plaats in de serre van het museum. Een kleurige, theatrale tentoonstelling, met affiches, kostuums, decors en zetstukken!
De tentoonstelling en de bijbehorende catalogus werden samengesteld door Caroline de Westenholz. Het 'tableau mort' naar het tableau vivant De rots der eeuwen in de serre werd opgesteld door Leo van den Akker.
De expositie en de bijbehorende publicatie kwamen mede tot stand dankzij een financiële bijdrage van een sponsor die anoniem wenste te blijven.