De wintertentoonstelling in het Louis Couperus Museum is geïnspireerd door het dit voorjaar verschenen kookboek van de hand van José Buschman, Couperus CULINAIR. Dit boek met de lievelingsgerechten van Louis Couperus is opgezet als een literair en culinair drieluik, in Den Haag, Indië en Italië. Deze onderwerpen zullen op deze tentoonstelling verder worden uitgelicht: chic eten in Den Haag rond 1900, de koloniale rijsttafel in Indië (en Den Haag) en mediterraan tafelen in Italië in die tijd. Tenslotte wordt ook aandacht besteed aan 'le five o'clock tea', zoals die rond 1900 in de mode was. Couperus was een groot liefhebber van thee met 'brosse koekjes'.
Het kookboek is te koop in het museum voor € 29,95.
Het culinaire aspect van het werk van Couperus is voor zover bekend, nooit eerder aan bod gekomen. José Buschman werd tot haar publicatie geïnspireerd door de vondst van een kookboek van de bekende Italiaanse kok Pellegrino Artusi uit het bezit van Elisabeth Couperus-Baud (uit 1907, een elfde druk), La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene, oftewel De Wetenschap in de keuken en de Kunst van goed eten. Elisabeth heeft haar favoriete recepten in potlood achterin het boek genoteerd, met paginaverwijzigingen. Hierdoor weten we met zekerheid welke de favoriete Italiaanse gerechten waren in huize Couperus. Het is natuurlijk wel de vraag of Couperus’ vrouw zelf kookte, of dat zij haar keukenmeid hiertoe opdracht gaf. De auteur gebruikte beschrijvingen van menu’s of van maaltijden graag om zijn personages extra te typeren.
Nieuw op de tentoonstelling zijn een tweetal tekeningen van de hand van de schilder, tekenaar en graficus Henricus (Hendricus Jansen, 1867-1921), vermoedelijk bedoeld als boekillustraties. De tekeningen zijn onlangs geschonken aan het Haags Historisch Museum en het Louis Couperus Museum heeft de eer ze voor het eerst ten toon te mogen stellen.
Henricus is heden ten dage vooral bekend om zijn plafonddecoratie in de Koninklijke Schouwburg en de muurschilderingen in lounge en restaurant 'Henricus' in het Carlton Ambassador Hotel te Den Haag. Het is (nog) niet bekend voor welke publicatie de genoemde tekeningen bedoeld zijn.
De tentoonstelling wordt aangevuld met kunstfoto’s van gerechten naar het boek van José Buschman, van de hand van fotograaf Rein Janssen. Verder is het beroemde Couperusservies te zien, alsmede antiquarische kookboeken, de theekopjes die altijd meereisden met het echtpaar Couperus en vele foto’s, affiches en gravures van restaurants in Den Haag, Indië en het Italië uit Couperus’ tijd.
De tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Fonds 1818.