29 maart 2020
In deze lezing zal Jeroen van Gessel, hartstochtelijk verzamelaar van Romeinse munten, samen met John Sillevis een korte uitleg geven van de muntslag tijdens het Romeinse keizerrijk en daarna ingaan op het leven en de muntslag van keizer Heliogabalus en zijn familie. Een aantal munten van Heliogabalus en zijn familie zal (alleen deze dag) live te zien zijn.
23 februari 2020

Louis Couperus las l’Agonie (1888) van Jean Lombard en raakte in vertwijfeling. Moest hij nu ook de roman schrijven over Heliogabalus, de jongste Romeinse keizer ooit, zoals hij al jaren van plan was?

Die roman was toch al geschreven en ‘mooier dan ik het doen kan’. Maar hij hernam zich en vond dat Lombard niet de ziel van het jonge priester-keizertje had gegeven. Dat laatste deed Couperus onovertroffen in De berg van licht (1906).

16 februari 2020
In het kader van de expositie De Berg van Licht vertonen wij de beroemde film van Frederico Fellini uit 1969, Satyricon. De film heeft Engelse ondertiteling en wordt ingeleid door John Sillevis. In het Rome van de eerste eeuw na Chr. gaat Encolpio op zoek naar zijn schoolvriend Ascilto, en ontmoet tijdens zijn zoektocht vele opmerkelijke mensen en maakt vreemde avonturen mee.
2 februari 2020
Eline Vere is de Nederlandse Emma Bovary. Na de Franse filmversie van Madame Bovary vervolgen we onze karakterstudie met een klassieke Hollywood verfilming: Madame Bovary van Vincente Minnelli uit 1949. Jennifer Jones schittert in een duizelingwekkende balscène.
26 januari 2020
Wim Tigges komt vertellen over zijn boek Hartstocht achter de horren. In het boek bespreekt hij romans van bekende Haagse auteurs als Louis Couperus en Marcellus Emants, maar ook van minder bekende als Jeanne Reyneke van Stuwe, Henri Borel, en Cornélie Noordwal. Een fascinerend inkijkje in het liefdesleven van de hoofdpersonen, een ‘hartstocht’ die zich in het Haagse rond 1900 ‘achter de horren’, afspeelde.
19 januari 2020
Hoe Couperus de Middeleeuwen en de Renaissance van elkaar onderscheidde. Had hij daar duidelijke ideeën over of ligt deze kwestie toch iets ingewikkelder? Aan de Universiteit Leiden hebben een aantal Masterstudenten zich over deze vraag gebogen.
1 december 2019
Op zondag 1 december om 16.00 uur plaatst de Haagse schrijver en dichter Theo Monkhorst in zijn voordracht ‘De leugens van Couperus’ de waarschuwing van Louis Couperus altijd te liegen in een breder perspectief.
3 november 2019
Op zondag 3 november om 16.00 uur “verhalen” Ben Croon (verteller) en Antoinette van Nievelt (piano) over de liefde. De Nederlander Louis Couperus, de Italiaan Dino Buzatti en de Braziliaan Joaquim Machado d’Assis schreven in dezelfde tijd maar vanuit verschillende culturen verhalen over de liefde.
17 oktober 2019
Emma Bovary uit het boek van Gustave Flaubert is een even tragische heldin als Eline Vere van Couperus. Op donderdag 17 oktober om 19.30 uur vertoont het Louis Couperus Museum de film ‘Madame Bovary' (1991) van Claude Chabrol met Isabelle Hupert in de rol van Emma Bovary. De film wordt ingeleid door Sara Hoogveld, expert op het gebied van film.

Abonneren op Louis Couperus Museum RSS