zondag 29 maart 2020 - munten & keizer heliogabalus - lezing jeroen van gessel & john sillevis - aanvang 16:00 uur

29 maart 2020

In 1905 voltooide Louis Couperus zijn roman “De Berg van Licht”, over het leven van de Romeinse keizer Heliogabalus (ook wel genoemd: Elagabalus). Deze keizer (lid van de familie der Severii) heeft echt bestaan en regeerde van 218 tot 222 na Christus. Zijn levenswandel was niet bepaald een schoolvoorbeeld van deugdzaamheid…

Van Heliogabalus zijn weinig standbeelden of portretten bekend, omdat na zijn dood de herinnering aan hem uitgewist moest worden: de “damnatio memoriae” = “vervloeking van de herinnering”. Vrijwel alle beeltenissen (standbeelden, fresco’s, mozaieken) zijn derhalve verwoest. Toch is het mogelijk een goed beeld van het portret van deze keizer te krijgen, en wel door zijn munten.

De Romeinen staan bekend om hun fraaie munten, vooral in de periode van de eerste t/m halverwege de derde eeuw. Tijdens de Severische periode (eerste helft 3e eeuw) werden zeer gelijkende portretten op munten afgebeeld. Gelukkig zijn er van deze munten, ondanks de vernietiging, wel voldoende overgebleven.

In deze lezing zal Jeroen van Gessel, hartstochtelijk verzamelaar van Romeinse munten, een korte uitleg geven van de muntslag tijdens het Romeinse keizerrijk en daarna ingaan op het leven en de muntslag van keizer Heliogabalus en zijn familie. Een aantal munten van Heliogabalus en zijn familie zal (alleen deze dag) live te zien zijn.

De kosten voor deze voordracht, inclusief drankje en museumbezoek, bedragen €12,50. Amici & Museumkaart houders betalen €10,--. U kunt zich voor deze middag aanmelden bij info@louiscouperusmuseum.nl.