Zojuist verschenen

Zojuist verschenen


Ter gelegenheid van de tentoonstelling De Oriënt verkend. Op reis met Louis Couperus en Marius Bauer heeft José Buschman haar eerdere, veelgeprezen onderzoek Een dandy in de Oriënt bewerkt en opnieuw uitgegeven onder de titel Couperus in de Oriënt. Met vele onbekende foto's, recente vondsten en verrassende citaten reconstrueert zij Couperus' lange tocht door de woestijn.

Door hun levendigheid hebben de reisboeken van Louis Couperus altijd de aandacht getrokken maar het curieuze Met Louis Couperus in Afrika uit 1921 vormt hierop de uitzondering. Couperus reisde zes maanden rond in Algerije en Tunesië, de Haagse schilder Marius Bauer bezocht Noord-Afrika een jaar later. Zijn schetsen ademen de oosterse schoonheid die ook Couperus zo kon bekoren. Anders dan bij Bauer lijkt bij Couperus de oriëntaalse vervoering gaandeweg te zijn verdwenen. Was zijn esthetische kijk wel opgewassen tegen de realiteit van de Franse overheersing, de islam en de armoede?

Het boek is in het museum te koop voor €19,99.

José Buschman is historica. Zij was medeoprichtster van het Louis Couperus Genootschap. Naast literaire gidsen door het Den Haag van Couperus en F. Bordewijk publiceerde zij Couperus Culinair, de lievelingsgerechten van Louis Couperus.

 

Voorplat van genoemd boek (2017, uitgeverij Bas Lubberhuizen))

U bent hier